:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Sprawy kryminalne, Bimber podlaska tradycja - zdjęcie, fotografia
Kurier Podlaski 29/01/2019 22:22

Nawet 100 litrów – tyle alkoholu policja potrafi skonfiskować podczas nalotu na nielegalną bimbrownię. A za produkcję bimbru może grozić kara do roku więzienia.

„To jest plan miasta. Na nim naniesione są wszystkie sklepy spożywcze. Codziennie rano weźmie Marysia dużą torbę i w pięciu sklepach kupi po pięć kilogramów cukru i po paczce drożdży. Oczywiście w każdym sklepie tyko jeden raz. Jeśli zabraknie sklepów w naszej dzielnicy, trzeba będzie jeździć dalej. Zrozumiano?” – tę kwestię, wypowiedzianą przez pana „profesora” w filmie Stanisława Barei, „Poszukiwany, poszukiwana” kojarzy chyba niemal każdy wychowany w okresie PRL-u.

 

W ten zabawny sposób Bareja ukazał jak ludzie radzili sobie z ograniczeniami sprzedaży alkoholu w przeszłości. Choć dziś najczęściej miłośnika napojów wysokoprocentowych ograniczyć może wiek lub zasobność portfela, tradycja badania zawartości „cukru w cukrze” na Podlasiu nie zniknęła. A wizja grzywny, ograniczenia lub utraty wolności za złamanie przepisów ustawy o wyrobie alkoholu etylowego ludzi nie odstrasza.

 

 Ze statystyk Komendy Powiatowej Policji w Siemiatyczach widać, że najczęściej do wykryć nielegalnej produkcji alkoholu etylowego dochodzi w gminie Nurzec-Stacja. Między 2006 r. a 2016 r. zlikwidowano tam bimbrownie trzykrotnie (2006 r., 2012r. i 2016r.). Do nurzeckiej gminy należy też rekord produkcyjny. Podczas ostatniej akcji likwidacji bimbrowni, zatrzymanemu 72-latkowi celnicy skonfiskowali ok. 600l zacieru do produkcji alkoholu oraz 40l samego alkoholu o mocy nawet do 90%.

W powiecie siemiatyckim do tak dużej konfiskaty doszło też w 2017 r. 58-latek oprócz aparatury do produkcji alkoholu, stracił 44,5l czystego bimbru i ponad 320l zaczynu. Natomiast w siemiatyckiej gminie doszło do wykryć dwukrotnie: w 2007 i w 2016r.

Można śmiało zasugerować, że bimber, tak jak piłkę nożną kojarzy się zwykle z mężczyznami. Stereotyp ten w 2009 r. przełamała mieszkanka gminy Milejczyce, która w momencie zatrzymania posiadała 60l zacieru i 10l wyprodukowanego alkoholu. 62-latka wyłamała się też ze stereotypu mówiącego o tym, że tylko mężczyźni posiadają smykałkę do majsterkowania. Skonfiskowana aparatura do wytwarzania alkoholu okazała się „domową konstrukcją”.

„Najświeższą” sprawą wykrycia nielegalnej produkcji bimbru jest przypadek 66-latka zamieszkałego w gm. Dziadkowice. We wrześniu ub. roku policjanci skonfiskowali mu 25 litrów zacieru i około 8 litrów alkoholu wraz z aparaturą produkcyjną. Ostatnie wykrycie takiej domowej „wytwórni” miało miejsce w tej gminie w 2007 r.

 Eleni Kryńska

Reklama

Bimber - podlaska tradycja komentarze opinie

  • gość 2019-01-31 22:43:31

    Barbarzyńcy.

  • kazik - niezalogowany 2019-02-02 11:23:23

    Jaki jest sens takiej nagonki? Przecież obywatel dorabia sobie do budżetu, tak mówią o tym żeby być przedsiębiorczym a karzą za produkcję. Najlepsze jest to że np w niektórych landach w DE można sobie pędzić bimbrozję i sprzedawać na targu czy bezposrednio w gospodarstwie koło szlaku drogowego i to też jest państwo unijne, tylko w PL nie można. Dlaczego? Boją się czegoś? Ile wódek w sklepach jest z lewego przemytu z nie wiadomo z czego robione i tego nie kontrolują jakoś a gamonie się za bimber biorą. To jest dramat.

  • Dariusz Krystosiak 2019-02-05 08:58:06

    Jako element napływowy się wypowiem . Zdarzyło mi się próbować produktu lokalnego na Podlasiu i uważam że jakością nie odbiega od wielu trunków ze sklepu. A raz nad Bugiem wędkarz z .......... poczęstował mnie napojem tak dobrym że prosiłem go na kolanach żeby mi sprzedał . Nie sprzedał ale tydzień później dokonaliśmy wymiany handlowej : ja dostałem butelkę jego bimbru . on butelkę mojej 8 letniej nalewki. Stała się komuś krzywda ? Na ile zubożyliśmy budżet państwa ? Są kraje (Bałkany) gdzie produkcja alkoholu domowego jest tradycją i zgodna z prawem. Nie wiem jak teraz ale przed wejściem do UE Bułgar mógł napędzić rocznie 100 litrów rakiji za jakąś minimalną opłatą, Chorwat podobnie. Nie wiem jak jest rozwiązana sprawa sprzedaży " Śliwowicy Łąckiej " ale jest to do kupienia a uważam że jest gorsza smakowo od podlaskiego "Ducha Puszczy" . Na jarmarkach regionalnych na Podlasiu widziałem stoisko z bimbrem (kieliszek za 2plz) i nikomu to nie przeszkadzało.

  • gość 2019-03-24 09:19:21

    Szanowni Państwo, produkować bimber, nalewki, wino w domowym zaciszu oczywiście można na własne potrzeby, sprzedawać bez odpowiedniej akcyzy-zezwolenia niestety już nie.

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez kurierpodlaski.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Głos s.c. Jerzy Nowicki i Jacek S Wasilewski z siedzibą w Siemiatycze 17-300, Jana Pawła II

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"